головна про Іваничі і Іваничівщину публікації - новини, статті, огляди форум - місце спілкування іваницівців і не тільки фотогалерея сайти жителів Іванич і Іваничівщини довідка працевлаштування профспілка працівників інформаційних технологій - програмісти, системні адміністратори і інші гостьова книга про нас - проект, цілі, завдання докладно розділи, які існують на сайті
Новини і публікації
пейзаж
08/08/2008
комент.:[0]
Детальніше

Детальніше пан
08/08/2008
комент.:[0]
Опитування
Каталог установ і організацій мiста Нововолинськ

Яндекс.Метрика
Курс долара

Погода в Іваничах
 
Футбольна Ліга Іваничівщини

Новини  
ХІІІ збір молодих козаків Волині в урочищі «Прощаниця». [ 22.05.2009 18:38 ]

ХІІІ збір молодих козаків Волині в урочищі «Прощаниця».

         21-22 травня 2009 року відбувся черговий ХІІІ збір молодих козаків Волині в с.Милятин Іваничівського району Волинької області.
   Метою збору є: Патріотичне виховання підростаючого покоління, залучення учніської молоді до занять фізичною культурою та спортом, організація активного дозвілля та відпочинку учнів, відродження українських національних традицій.

   Були проведені конкурси, козацькі забави:

для молодих козаків

  1. Облаштування табору;
  2. Стрільба з пневматичної зброї;
  3. Спорядження магазину набоями;
  4. Човниковий біг 10х10;
  5. Медична допомога;
  6. Метання бочки;
  7. Попадання списа в ціль;
  8. Конкурс козацької пісні;
  9. Приготування козацької вечері;
  10.  Бойовий листок /виготовлений в польових умовах, формат А3/;
  11.  Вправи з шаблею;
  12.  Звіт туристсько-краєзнавчої експедиції «Козацікі шляхи на Волинській землі».

 

для джур козацьких

  1. Облаштування табору;
  2. Стрільба з пневматичної зброї;
  3. Згинання і розгинання рук в упорі (дівчата);
  4. Човниковий біг 6х10;
  5. Біг в мішках;
  6. Метання бочки;
  7. Метання списа в ціль;
  8. Конкурс козацької пісні;
  9. Приготування козацької вечері;
  10.  Бойовий листок /виготовлений в польових умовах, формат А3/;
  11.  Вправи з шаблею;
  12.  Звіт туристсько-краєзнавчої експедиції «Козацікі шляхи на Волинській землі».

 

Історична довідка

Урочища “ Прощаниця”

   Урочище знаходиться у лісі Павловського лісництва, що розділяє села    Завидів і Милятин Іваничівського району Волинської області.
   Назва урочища походить від слів “ прощання”, “ прощення”, “ примирення”. На цьому місці селяни благословляли на визвольну війну в козацьке військо своїх дітей, чоловіків, братів. Тут клялись на вірність Україні січові стрільці. Сюди приходили присягати Українську вояки УПА.
   За свідченнями легенди на цьому місці в ХVІІ столітті загін Запорізьких козаків врятував від смерті і неволі знемагаючих в бою з татарами польських вояків.
   Прощаючись з козаками і дякуючи за спасіння, вони поклялись, присягнувши хоругвами у вічній дружбі. Після вдалого бою стомлені козаки вирішили стати табором на ніч над джерельцем. Підступні ж польські вояки опівночі, коли козацькій табір заснув, напали на них і вирізали воїнів. Тут над джерельцем усіх захоронили.
   На проща ниці похований священик. Бо таким був його передсмертний заповіт. Поставлено чавунного хреста і огорожу. Але після, восени 1939 року це було зруйновано.
   У перші дні Великої Вітчизняної війни в урочищі Прощаниця базувався штаб 124 – ої стрілецької дивізії під командуванням комісара Григорія Жил якова. Дивізія вела бої гітлерівцями в районі с. Милятин. В найкращий момент, коли гітлерівці готувалися зламати оборону дивізії і розгромити штаб, Г. Жиляков повів бійців контратаку і загинув. Йому посмертно присвоїли звання Героя Радянського Союзу. Дивізія і далі мужньо билась з фашистами в урочищі “ Прощаниця “, завдавши противнику великих втрат. У роки Великої Вітчизняної війни у Завидівському лісі базувалися відділи УПА. Влітку 1943 року проводили тут каральну акцію, в результаті якої загинуло чимало людей. Серед них 47 вояків з куреня “ Мирона”. Вони загинули в жорстокому бою з фашистами і похоронені в урочищі “ Прощаниця “.
   Ще одну акцію проти УПА провели окупанти в Завидівському лісі 13 жовтня 1943 року, під час якої в оточення потрапила Підстаршинська школа УПА, яка діяла на території Завидівського лісництва і готувала підстаршинські кадри для УПА.
   Після проголошення Україну незалежною, цікавість до даних подій зросла і почалась вивчатись. У 2001 році в урочищі було побудовано і освячено каплицю.
   14 жовтня 2002 року відкрито пам’ятник знак на братській могилі.
   За давньою традицією  22 травня, на релігійне свято Миколи, кожного року тут відбувається поминальна панахида, яка збирає масив місцеве населення і багато приїжджих.
   З 1996 року щорічно у травні в урочищі “ Прощаниця” проводять свої таборування молоді козаки Волині. Започаткував відродження козацьких товариств колишній отаман дитячої громадської організації “ Молодої Січі” Григорій Березок.

 

Організатори                     Відділ освіти і науки
та керівники збору:          райдержадміністрації, Будинок дитячої
                                           творчості, відділ у справах молоді та спорту райдержадміністрації



«НАДБУЖАНСЬКІ ЗУСТРІЧІ – ГРУБЕШОВ - 2010»
[22.07.2010 14:31] - «27 червня 2010 року в м.Грубешов Республіка Польща відбулися ХУ «НАДБУЖАНСЬКІ ЗУСТРІЧІ – ГРУБЕШОВ - 2010». Українську делегацію представляли художні колективи м.Володимир-Волинська, Іваничівського та Ківерцівського районів.
В селищі Іваничі відбулося святкування проводів зими.
[18.02.2010 16:14] - 14 лютого 2010 року в селищі Іваничі відбулося святкування проводів зими. Започаткувала цю традицію Іваничівська селищна рада разом з трудовими колективами Дому «Просвіта», виробничого управління житлово-комунального господарства, відділу сім’ї і спорту райдержадміністрації, будинку «Школяра».

І місце посіла збірна Іваничівського району
[18.02.2010 15:01] - 6 лютого 2010 року відбувся чемпіонат області з вільної боротьби серед юнаків та дівчат. Вперше він проходив у селищі Іваничі, на базі районної дитячо - юнацької спортивної школи.
Європейські Дні Добросусідства.
[29.08.2009 17:08] - 29-30 серпня 2009 року на руслі ріки Буг неподалік с. Кречів, (Волинська область) та острова Крилів (Люблінське воєводство) відбудуться Європейські Дні Добросусідства. На прикордонних територіях України та Польщі спеціально для цієї події буде споруджено міст над рікою Буг.

Іваничі святкує День Незалежності України.
[24.08.2009 22:00] - І з цієї нагоди був влаштований концерт в селищі Іваничі присвячений цій річниці, на якому виступали такі гурти: "Такт" – смт.Локачі, "Сезон", "Прибужани", "СтереоДень" – смт.Іваничі, "Копірайт" - м.Луцьк.

ХІІІ збір молодих козаків Волині в урочищі «Прощаниця».
[22.05.2009 18:38] - 21-22 травня 2009 року урочищі «Прощаниця» відбувся черговий ХІІІ збір молодих козаків Волині в с.Милятин Іваничівського району Волинької області.
Запущений сервіс додавання коментарів до опублікованого відео
[16.02.2009 19:07] - Шановні Пані і Панове, які є відвідувачами і гостями сайту, до Вашої уваги ми пропонуємо можливість коментування відеороликів які є розміщенні на сайті.
Сайт Ivanychi.com.ua народився
[05.06.2008 14:27] - Сьогодні в інтернеті з'явилася перша  сторінка

Реклама  
Комп